ao. Univ.-Prof. Dr. Norbert WEIXLBAUMER
Department of Geography and Regional Research
Universitätsstraße 7, 5th floor, Room: D0508
1010 Vienna, Austria
Office hours: Tuesday 11:00 a.m. - 13:00 p.m.
(In the lecture-free time - appointments via e-Mail)
Phone: +43-1-4277-48624
E-Mail: norbert.weixlbaumer[at]univie.ac.at
Teaching at the University of Vienna
Main research interests
- Perception studies (image, mental maps, regional identity)
- Rural geography (food studies)
- Nature conservation and sustainable strategies
- Regional development, Alpine-Adriatic-Border regions
Regional focus
- Austria
- Italy
- Alpine Space
- Scandinavia
Publications
2020
Coy, M., Macher, B., Kratzer, A., Ammering, U., & Weixlbaumer, N. (Eds.) (2020). ENESUS – Experimental Networks for Sustainability: Urban Biosphere Reserves as Engines of Transformation. Österreichische Akademie der Wissenschaften (ÖAW). doi.org/10.1553/MAB-ENESUS
Weixlbaumer, N., & Wiplinger, A. (2020). Akteure und Perspektiven der Bananenwirtschaft auf La Palma. Mitteilungen der Österreichischen Geographischen Gesellschaft, 162, 313-342. doi.org/10.1553/moegg162s313
Weixlbaumer, N., Hammer, T., Mose, I., & Siegrist, D. (2020). Das Biosphere Reserve-Konzept in Deutschland, Österreich und der Schweiz – Paradigmatische Entwicklung und zukünftige Herausforderungen im Spannungsfeld von Regionalentwicklung und globaler Nachhaltigkeit. In A. Borsdorf, M. Jungmeier, V. Braun, & K. Heinrich (Eds.), Biosphäre 4.0: UNESCO Biosphere Reserves als Modellregionen einer nachhaltigen Entwicklung (1 ed., pp. 99-119). Springer Spektrum. doi.org/10.1007/978-3-662-60707-7_5
2019
Weixlbaumer, N. (2019). Die Europäische Auster – Ingredienz einer Nordic Food Culture im Spannungsfeld von Schutz und Nutzen. In I. Mose, & N. Weixlbaumer (Eds.), Geographien des Essens – Perzeption und Rezeption von Schutzgebieten im Spiegel kulinarischer regionaler Produkte (pp. 73-115). Wahrnehmungsgeographische Studien Vol. 28
Mose, I., Hammer, T., Siegrist, D., & Weixlbaumer, N. (2019). Gebietsschutz in Europa – Herausforderungen für wissenschaftliche Kooperation. Erfahrungen der Forschergruppe NeReGro: Protected areas in Europe – challenges for scientific collaboration. Experiences of the research group NeReGro. Raumforschung und Raumordnung, 77(1), 81-93. doi.org/10.2478/rara-2019-0004
Mose, I., & Weixlbaumer, N. (2019). Geographien des Essens – Perzeption und Rezeption von Schutzgebieten im Spiegel kulinarischer regionaler Produkte. BIS-Verlag der Carl von Ossietzky Universität Oldenburg. Wahrnehmungsgeographische Studien Vol. 28